Stage of werkplek?

Een werkervaringsplek of ‘stage na de studie’ biedt jongeren die hun opleiding hebben afgerond de mogelijkheid om voor een bepaalde periode stage te lopen om zo relevante werkervaring op te doen onder goede begeleiding.

Belangrijk hierbij is dat het leerelement centraal staat en er sprake is van boventalligheid. Als aan deze voorwaarden niet voldaan wordt, is de kans groot dat er sprake is van een arbeidsrechtelijk dienstverband. Het bedrijf is dan onder andere verplicht om het minimumloon te betalen.

De werkervaringsplek en ‘stage na de studie’ verschillen van de reguliere stage, omdat er geen onderwijsinstelling en dus ook geen stagedocent betrokken is. Dat maken de werkervaringsplek en ‘stage na de studie’ zo vatbaar voor misbruik, omdat er doorgaans geen controlerend orgaan is die een vinger aan de pols houdt.

Bovendien ontbreekt het aan wettelijke regels waaraan bedrijven gehouden kunnen worden mocht het de verkeerde kant op gaan.

Persoonlijke verhalen

Anoniem,
25 jaar

Ik ben 25 jaar, heb eerst de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening afgerond en daarna de universitaire master gedaan. Ondanks 5 verschillende stages+bijbanen, werd ik overal afgewezen omdat ik te weinig ervaring heb. De feedback 'doe eerst...

Lees verder
Anoniem,

Nadat ik mijn diploma in ontvangst heb mogen nemen, heb ik geprobeerd als psycholoog werk te vinden. Na een half jaar zoeken heb ik besloten toch op zoek te gaan naar een WEP, dit keer binnen een verpleeghuis, waarbij ik wederom geen...

Lees verder
Meer persoonlijke verhalen

De laatste tweets